Alleen op pad

g.jpg

ALLEEN OP PAD! WAAROM EN HOE?

Alleen op pad ben ik in staat om me helemaal open te stellen voor alles wat zich aandient onderweg. Lopen vanuit vertrouwen zonder vooropgezet plan. Als ik alleen wandel, hoor ik mijn eigen stem en kan ik in mijn eigen tempo lopen. Dan ervaar ik persoonlijke vrijheid om elke keuze te maken die ter plekke in mij opkomt. 

Zin in een rustmoment? Dan pak ik een bankje en geniet ik van het uitzicht. Heerlijk mijmerend. Even weg uit de dagelijkse sleur, even ‘met mezelf zijn’. Ik daag je uit om ook alleen op pad te gaan en nieuwe paden te bewandelen!

Ga als vreemdeling op pad, bewandel nieuwe paden, wees ontvankelijk, kijk met nieuwe ogen. De wereld is zo groot…

ARTIKEL UIT DE JACOBSTAF DAT IK GRAAG WIL DELEN:

Wandelen met lichte tred is een uiting van een duurzame omgang met onze aarde (Bron: Ton Lemaire, Met lichte tred: de wereld van de wandelaar). De laatste hoofdstukken waarin Lemaire de lof van het wandelen bezingt vind ik het mooist. Hij ziet wandelen als levenskunst en het maakt hem gelukkig:

‘Al lopend communiceer ik met het levende om mij heen, voel mij deel van het geheel door diep te ademen, dompel me onder in het aardse leven en haar elementen, voel de grond onder mij, zie de hemel boven mij en de horizon in de verte: ik ben dus ‘rich in the siple worship of the day’.’

Ton Lemaire houdt een pleidooi voor langzaam wandelen, onthaasting en zelfreflectie. Je bewustzijn raakt vervlochten met het ritme van je lijf en je bent intens aanwezig in het moment met aandacht voor de eenvoudige dingen van het leven. Je staat open voor je omgeving.

Als je solo wandelt, ontstaan de mooiste inzichten en onverwachte ontmoetingen. Wandelen is geen vervoer: het is een beleving, een levenshouding. Het is uiterst waardevol voor je persoonlijke vorming en om je lichaam en al je zintuigen te vertrouwen. Ga als vreemdeling op pad, wees ontvankelijk, kijk met nieuwe ogen. De wereld is zo groot. Einde artikel.

                                                                                                                             Als ik samen met anderen wandel, pas ik me steeds aan en sluit ik aan bij het algehele groepsgevoel. Ik geniet enorm van de gezelligheid! Maar durf ook eens alleen te gaan. 

Een aantal tips om ook te starten met solowandelen:

  • Zorg dat je mobiel het doet en de batterij opgeladen is.
  • Neem een fluitje mee die je kunt gebruiken als er onderweg iets gebeurt, handig om aandacht te trekken van mensen in de omgeving.
  • Leer te vertrouwen op je intuïtie!
  • Loop vanuit vertrouwen en zonder vooropgezet plan.
  • Voel je vrij en geniet.

Kort of lang solowandelen
Hoe zou het zijn om niet één dag maar meerdere dagen achter elkaar alleen op pad te gaan? Ik was nieuwsgierig en liep in de zomer 2018 de Walk of Wisdom, een eigentijdse pelgrimsroute van 136 km in een grote cirkel rondom Nijmegen. Best spannend, maar ik voelde mij zeker genoeg om alleen dit avontuur aan te gaan! Daarnaast ben ik nog bezig met het lopen van het Pieterpad: de langste wandelroute van het land van het hoogste Noorden naar het laagste Zuiden van Nederland.

Een aantal prachtige routes in Nederland die in 2020 op mijn bucketlist staan:

gretha-schar.jpg

Doelgericht Wandelen